عمل TUL چیست؟ آشنایی با روش جراحی آندوسکوپیک برای درمان سنگهای حالب
TUL یا “Transurethral Ureterolithotripsy” یکی از روشهای مدرن و مؤثر برای درمان سنگهای حالب است که در مسیر بین کلیه و مثانه قرار دارند. عمل TUL مخفف “Transurethral Ureterolithotripsy” است. در فارسی، این اصطلاح به معنای “سنگشکنی از طریق حالب” است. در این مقاله، به بررسی کامل عمل TUL، نحوه انجام آن، مزایا و نکات مهم پیرامون این روش خواهیم پرداخت.
نحوه انجام عمل TUL
عمل TUL به صورت زیر انجام میشود:
- آمادهسازی: قبل از عمل، بیمار تحت بیحسی عمومی یا ناحیهای قرار میگیرد. این عمل معمولاً در بیمارستان یا کلینیکهای تخصصی اورولوژی انجام میشود.
- وارد کردن یورتروسکوپ: در این روش، یک لوله نازک و انعطافپذیر به نام یورتروسکوپ از طریق مجرای ادرار وارد میشود. یورتروسکوپ به داخل حالب هدایت میشود تا به سنگهای حالب دسترسی پیدا کند.
- شکستن سنگها: با استفاده از ابزارهای ویژه، از جمله لیزر یا دستگاههای مکانیکی، سنگهای حالب شناسایی و خرد میشوند. لیزر به طور خاص برای شکستن سنگها به قطعات کوچکتر و تسهیل خروج آنها استفاده میشود.
- خروج قطعات: قطعات کوچک سنگ که پس از شکستن به وجود آمدهاند، از طریق حالب و مجرای ادرار خارج میشوند.
فرایند سنگ شکنی از طریق عمل TUL
عمل TUL کمک شایانی در تسهیل و تسریع درمان سنگ کلیه و مجاری ادرار کرده است. وجود سنگ در مجاری ادراری زمینه ساز مشکلاتی بسیار جدی میتواند باشد. از ایجاد درد و ناراحتی برای بیمار گرفته، تا ایجاد نارسایی کلیه و تهدید سلامت بیمار. در نتیجه بسیار ضروری است که این سنگها در کوتاهترین زمان ممکن از بدن فرد خارج شوند. برای این کار از روشهای مختلفی میتوان کمک گرفت که با توجه به اندازه سنگ و شرایط بیمار انتخاب میشوند. پس از دارو درمانی، سنگ شکنی متداول ترین روش برای دفع سنگ است. در این روش با استفاده از تجهیزات مختلف، سنگ به قطعات کوچکتری شکسته میشود تا امکان دفع آن از طریق ادرار میسر شود.
تکنیکهای سنگ شکنی به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
- سنگ شکنی برون اندامی
- سنگ شکنی درون اندامی
انتخاب نوع سنگ شکنی بر عهده جراح کلیه و مجاری ادراری میباشد و با توجه به نوع، اندازه و محل سنگ و … تعیین میشود. سنگ شکنی برون اندامی اصولا از روی پوست انجام میشود و غیر تهاجمی است. سنگ شکنی درون اندامی یا TUL با دسترسی مستقیم به سنگ انجام میشود. در ادامه مطلب به توضیح این روش میپردازیم. سنگ شکنی درون اندامی یا TUL برای دفع سنگهای بزرگتر از 6 میلیمتر به کار میرود.
سنگ شکنی درون اندامی یا TUL چگونه انجام میشود؟
TUL روشی موثر در خرد کردن سنگهای سیستم ادراری است که بدون نیاز به ایجاد برش در پوست بیمار انجام میشود. این روش کم تهاجمی است و جز اولین راههایی است که پزشکان برای رفع سنگ و عوارض ناشی از آن، به بیمار ان خود توصیه میکنند.
عمل سنگ کلیه TUL به کمک ابزار مخصوصی انجام میشود که به شکل لولهای باریک و منعطف است. این لوله دارای دوربین است و به پزشک در رصد کردن سیستم ادراری کمک میکند. همچنین سایر تجهیزات مورد نیاز برای خرد و خارج کردن سنگ را نیز با خود دارد. این ابزار از طریق پیشابراه به سمت محل سنگ هدایت میشود. سپس با استفاده از امواج فراصوت یا لیزر، سنگ مورد هدف قرار میگیرد و شکسته میشود. به این ترتیب با استفاده از TUL سنگ به قطعاتی تبدیل میشود که بدن توانایی دفع آنها از طریق ادرار را دارد.
عمل TUL در چه مواردی پیشنهاد میشود؟
زمانی که سنگ کلیه و مجاری ادرار با روشهای غیر تهاجمی رفع نشده باشد، پزشک عمل TUL را به بیمار پیشنهاد میکند. به عنوان مثال ممکن است در مراحل اولیه، پزشک از دارو و یا سنگ شکنی برون اندامی بهره برده باشد و نتیجه مطلوبی حاصل نشده باشد. البته ممکن است شرایط خاص بیمار موجب شود که سنگ شکنی درون اندامی به عنوان اولین درمان برای سنگ کلیه و مجاری ادرار به کار رود. برخی افراد ممکن است به دلیل بیماری، شرایط سنی و … امکان مصرف دارو و یا سنگ شکنی برون اندامی را نداشته باشند.
گاهی نیز اندازه، جنس و محل قرار گیری سنگ در مجرای ادرار است که باعث میشود TUL به عنوان بهترین گزینه درمانی انتخاب شود. به عنوان مثال این روش برای سنگهایی که در ناحیه میانی یا تحتانی حالب قرار دارند، درمان مناسبتری محسوب میشود. عمل TUL همچنین برای رفع سنگهایی با اندازه بیشتر از 6 میلیمتر توصیه میشود. عمل سنگ کلیه با روش TUL برخلاف عمل PCNL نیاز به ایجاد برش در پوست بیمار ندارد.
سنگ شکنی TUL چه مزایایی دارد؟
عمل سنگ شکنی TUL دستاورد پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی است. به لطف این عمل بیمار میتواند بدون تحمل درد و سختی جراحی باز و در مدتی کوتاه، از خطرات ناشی از سنگ کلیه و مجاری ادرار رهایی یابد. برخی از مزایای این روش در ادامه بیان میشود.
- درصد موفقیت بالا و ریسک پایینی دارد.
- نیاز به استراحت طولانی ندارد.
- تقریبا برای تمام افراد و تمام ردههای سنی قابل انجام است.
- نیاز به ایجاد برش ندارد. در نتیجه خطر عفونت و خونریزی در این روش بسیار پایین است.
- نیاز به بستری شدن طولانی مدت ندارد.
عمل TUL به عنوان یک روش کمتهاجمی مزایای زیادی دارد:
- کمتهاجمی: TUL به صورت کمتهاجمی انجام میشود و نیازی به برشهای بزرگ یا جراحی باز ندارد.
- دوره نقاهت کوتاه: معمولاً بیماران پس از عمل TUL به سرعت بهبود یافته و دوره نقاهت کوتاهتری دارند.
- کاهش درد و علائم: این روش به کاهش سریع درد و علائم ناشی از سنگهای حالب کمک میکند و بهبودی سریعتری را فراهم میآورد.
دوره نقاهت و مراقبتهای پس از عمل TUL
پس از انجام عمل TUL، معمولاً بیمار به سرعت به فعالیتهای روزمره بازمیگردد، اما توصیههای زیر برای تسریع روند بهبودی و پیشگیری از عوارض ضروری است:
- مصرف مایعات کافی: مصرف مایعات زیاد برای کمک به دفع قطعات سنگ و کاهش احتمال عفونت.
- استراحت کافی: استراحت کافی برای کمک به بهبودی و کاهش ناراحتیهای پس از عمل.
- مراجعه به پزشک: پیگیریهای منظم با دکتر کلیه و مجاری ادراری برای اطمینان از عدم وجود عوارض و بررسی وضعیت کلیه و حالب.
عمل سنگ کلیه با روش TUL در اصفهان و کرمانشاه
برای عمل TUL در کرمانشاه یا در اصفهان و درمان انواع سنگهای کلیه میتوانید از تجربه دکتر عبداله سعادت فر به عنوان متخصص و جراح کلیه در اصفهان و کرمانشاه بهره مند شوید. اگر هنوز با دکتر عبداله سعادت فر آشنا نشدهاید میتوانید بیوگرافی دکتر سعادت فر را مطالعه کنید. همچنین برای رزرو نوبت دکتر سعادت فر از طریق همین وب سایت میتوانید اقدام کنید.
4 پاسخ
لطف میکنید که هزینه عمل tul رو بفرمایید.
سلام برای براورد هزینه عمل tul در کرمانشاه با شماره بیمارستان تماس بگیرید.
از کجا بفهمیم که به این عمل نیاز داریم؟
باید توسط جراح کلیه ویزیت بشید.