جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جراحی سنگ کلیه از طریق پوست (PCNL) یا همان عمل pcnl کلیه

جراحی سنگ کلیه از طریق پوست (PCNL)

آنچه در این مطلب می‌خوانید

عمل PCNL کلیه رهاورد پزشکی نوین در زمینه درمان سنگ کلیه است. در گذشته چنانچه سنگ کلیه به خودی خود از طریق ادرار دفع نمی‌شد، راهی جز جراحی باز کلیه وجود نداشت. عملی سخت و پرهزینه که عوارض و خطرات متعددی از جمله احتمال عفونت را با خود به همراه داشت. با پیشرفت علم پزشکی، راه‌های جایگزین متعددی برای جراحی باز کلیه معرفی شدند. همانطور که انتظار می‌رود، این روش‌ها از طرفی دقت و تاثیرگذاری به مراتب بالاتری دارند و از طرف دیگر راحتی بیشتری را برای بیمار فراهم می‌کنند.

در پزشکی نوین تلاش بر این است که درمان‌ها تا حد امکان تهاجمی نباشند و از ایجاد برش و زخم روی پوست بدن بیمار اجتناب شود. این امر در درمان سنگ کلیه نیز صادق است. انواع فرایندهای سنگ شکنی درون اندامی و برون اندامی از جمله تکنیک‌های جایگزین جراحی باز هستند. جراحی سنگ کلیه از طریق پوست یا PCNL نیز یکی از درمان‌های درخشان است که در ادامه به معرفی آن می‌پردازیم.

PCNL

PCNL روشی کم تهاجمی برای خارج کردن سنگ کلیه از طریق پوست است.

 

PCNL چیست؟

عمل PCNL کلیه، یک روش مدرن و کم تهاجمی برای خارج کردن سنگ کلیه است. در این تکنیک جراحی، نیازی به ایجاد برش‌های متعدد و گسترده روی بدن بیمار نیست. تنها برشی بسیار کوچک روی قسمتی از پوست پهلوی فرد ایجاد می‌شود. از طریق این شکاف، لوله‌ای باریک وارد بدن بیمار می‌شود و تا کلیه و محل قرارگیری سنگ پیش‌ می‌رود. سپس تجهیزاتی که برای شکستن و خارج کردن سنگ لازم است، از طریق این لوله عبور داده می‌شود و به محل مورد نظر می‌رود.

در نهایت سنگ خرد شده و از طریق این مجرا به بیرون هدایت می‌شود. لازم به ذکر است که تمامی این مراحل توسط دوربینی که به داخل مجرا و کلیه فرستاده شده است، نظارت و کنترل می‌شود.

محل ورود به کلیه در عمل pcnl کلیه برای درمان سنگ کلیه شاخ گوزنی
محل ورود به کلیه در عمل pcnl کلیه برای درمان سنگ کلیه شاخ گوزنی

جراحی PCNL

در جراحی PCNL، جراح کلیه و مجاری ادراری ابتدا یک برش کوچک در پوست ایجاد می‌کند و از طریق آن یک لوله نازک را به کلیه وارد می‌کند. سپس با استفاده از ابزارهای خاص، سنگ‌ها را خرد کرده و یا به‌طور کامل خارج می‌کند. این روش به‌ویژه برای سنگ‌هایی که در محل‌های دشوار کلیه قرار دارند و نمی‌توانند با روش‌های دیگر درمان شوند، مؤثر است.

تصویر محیط اتاق عمل در جراحی pcnl

 

عمل PCNL مخفف چیست؟

عمل PCNL مخفف عبارت Percutaneous Nephrolithotomy است. به معنی نفرولیتوتومی از راه پوست، این روش به‌طور مستقیم از طریق پوست برای برداشتن سنگ‌های کلیوی بزرگ انجام می‌شود. در این روش، جراح یک لوله نازک و انعطاف‌پذیر به نام دستگاه پیسکو (میکروسکوپ جراحی) را از طریق یک برش کوچک در پوست وارد کلیه می‌کند تا سنگ‌ها را با استفاده از ابزارهای خاصی خارج کند.

 

زمان‌های توصیه برای انجام عمل PCNL کلیه

انتخاب عمل PCNL کلیه به عنوان بهترین روش درمانی بر عهده جراح است و بر اساس فاکتورهای مختلفی صورت می‌گیرد. اصولا زمانی که بیمار یکی از شرایط زیر را دارا باشد، برداشتن سنگ کلیه از طریق پوست توصیه می‌شود.

  1. مدل سنگ کلیه به شکل شاخ گوزنی باشد:
    • سنگ در چندین مجرای جمع‌آوری‌کننده کلیه تشکیل شده باشد.
  2. بزرگی سنگ کلیه بیش از 2 سانتی‌متر باشد:
    • اندازه سنگ کلیه به بیش از 2 سانتی‌متر رسیده باشد.
  3. سنگ‌ها در بالاترین قسمت حالب قرار گرفته و دهانه لگنچه کلیه را مسدود کرده باشند:
    • سنگ‌ها در ناحیه‌ای قرار دارند که دهانه لگنچه کلیه را مسدود کرده و باعث انسداد مسیر ادرار شوند.
  4. سنگ‌ها با استفاده از سایر روش‌های غیر تهاجمی رفع نشده باشند:
    • سنگ‌ها با دارو درمانی یا سنگ‌شکن برون‌پیکره‌ای (ESWL) درمان نشده و به این روش‌ها پاسخ نداده‌اند.
  5. دسترسی به سنگ‌ها از طریق سایر روش‌های غیر تهاجمی یا کم‌تهاجمی ممکن نباشد:
    • به دلیل فرم خاص سنگ، محل قرارگیری آن، یا شرایط فیزیکی خاص بیمار، دسترسی به سنگ‌ها از طریق روش‌های دیگر ممکن نباشد.

 

عمل pcnl کلیه

PCNL برای سنگ‌های بزرگتر از 2 سانتی‌متر کاربرد دارد.

 

آمادگی برای عمل PCNL کلیه

آمادگی برای جراحی PCNL کلیه شامل مراحل زیر است:

  1. آزمایش‌ها و بررسی‌های قبل از عمل: جراح کلیه ممکن است آزمایشات خونی، آزمایشات تصویربرداری مانند سی‌تی‌اسکن یا اولتراسوند، و بررسی‌های دیگر را برای ارزیابی وضعیت کلیه و محل سنگ‌ها تجویز کند.
  2. مشاوره با پزشک: در این جلسه، پزشک به‌طور کامل شما را با فرآیند عمل، مزایا، و عوارض احتمالی آشنا خواهد کرد.
  3. محدودیت‌های غذایی و دارویی: ممکن است از شما خواسته شود که قبل از عمل از مصرف غذا و نوشیدنی‌های خاصی خودداری کنید و برخی داروها را قطع کنید.

در صورتی که برای عمل pcnl کلیه یا بیماری‌های کلیوی نیاز به راهنمایی دارید می‌توانید از تجربیات دکتر عبداله سعادت فر به عنوان متخصص کلیه در اصفهان و کرمانشاه بهره‌مند شوید. از طریق همین وب سایت می‌توانید اقدام به رزرو نوبت کنید.

 

وسایل عمل PCNL

در تصاویر زیر وسایل مورد استفاده در جراحی سنگ کلیه از طریق پوست را مشاهده می‌کنید:

عوارض عمل PCNL کلیه چیست؟

PCNL جز آن دسته از تکنیک‌های جراحی است که ایمن بودن آن به تجربه ثابت شده است. احتمال بروز خطر برای بیمار حین و بعد از عمل چشمگیر نیست. با این حال مانند هر جراحی دیگری عوارض خاص خود را دارد که هرچند محدود هستند اما باید مورد توجه قرار بگیرند. در ادامه برخی از این عوارض بررسی می‌شوند.

عوارض عمل PCNL:

  • خونریزی: حین PCNL، مجرای ادراری و کلیه درگیر فرایند عمل می‌شوند. اگر فشار و مداخله خارج از حد استاندارد باشد احتمال خونریزی وجود دارد. البته عدم مراقبت صحیح از ناحیه عمل نیز ممکن است احتمال خونریزی را به وجود آورد.
  • تب: در برخی افراد ممکن است بعد از PCNL علایم تب مشاهده شود و به دنبال خود مشکلات دیگری را نیز به همراه آورد. در صورت بروز تب فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
  • صدمه به اعضای مجاور کلیه: در صورتی که جراح از مهارت کافی برخوردار نباشد، ممکن است حین انجام PCNL به سایر ارگان‌ها مانند روده آسیب وارد شود.

 

مراقبت بعد از عمل PCNL کلیه

مراقبت‌های بعد از عمل PCNL شامل موارد زیر است:

  1. استراحت و محدودیت فعالیت: بیماران باید به‌طور موقت فعالیت‌های شدید را محدود کنند و به استراحت کافی توجه داشته باشند.
  2. کنترل درد و داروها: مصرف داروهای مسکن و ضد عفونت طبق دستور پزشک برای مدیریت درد و پیشگیری از عفونت ضروری است.
  3. مراقبت از زخم: زخم باید به‌طور منظم بررسی و تمیز شود تا از عفونت جلوگیری شود.

 

زخم بعد از عمل PCNL

زخم بعد از عمل PCNL معمولاً کوچک است و در محل برش ایجاد شده، مشاهده می‌شود. این زخم به مرور زمان بهبود می‌یابد و معمولاً در طی چند هفته بهبود می‌یابد. جراح ممکن است توصیه‌هایی برای مراقبت از زخم و جلوگیری از عفونت ارائه دهد.

زخم بعد از عمل PCNL

 

عمل PCNL کلیه در اصفهان و کرمانشاه توسط دکتر عبداله سعادت فر

دکتر عبداله سعادت فر، متخصص اورولوژی با دکترای تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، یکی از برجسته‌ترین جراحان در زمینه عمل PCNL کلیه است. دکتر سعادت فر این خدمات را با تجربه و تخصص در کرمانشاه و اصفهان ارائه می‌دهد. او با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته و تخصصی در درمان سنگ‌های کلیوی و مشکلات مربوط به آن، به بهبود وضعیت سلامت بیماران کمک می‌کند.

جراحی pcnl توسط دکتر عبداله سعادت فر

برای مشاوره و تعیین وقت برای عمل PCNL کلیه با دکتر عبداله سعادت فر، می‌توانید با از طریق راه‌های ارتباطی موجود در سایت اقدام کنید یا به صورت مستقیم رزرو نوبت کنید.

تصاویر زیر تعدادی از سنگ های خارج شد در عمل‌‌ pcnl از کلیه بیماران توسط دکتر سعادت فر هستند:

 

سوالات متداول عمل PCNL

  • آیا عمل PCNL دردناک است؟
    • معمولاً در طول عمل، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد و در نتیجه دردی حس نخواهد کرد. بعد از عمل، ممکن است کمی درد و ناراحتی وجود داشته باشد که با داروهای مسکن قابل کنترل است.
  • آیا نیاز به بستری شدن در بیمارستان است؟
    • بله، معمولاً بعد از عمل PCNL، بیمار باید برای نظارت‌های بعد از عمل و اطمینان از بهبودی اولیه، چند روزی در بیمارستان بستری شود.
  • چقدر طول می‌کشد تا به فعالیت‌های عادی بازگردید؟
    • بیشتر بیماران می‌توانند پس از چند هفته به فعالیت‌های عادی خود برگردند، اما توصیه می‌شود که فعالیت‌های شدید را تا زمانی که پزشک تأیید نکرده، محدود کنید.

 

منابع:

 

9 پاسخ

  1. دکتر عبداله سعادت فر واقعا بشیار پزشک حاذقی در این زمینه pcnl هستند.من کرمانشاه بیمارستان امام حسین بستری شدم و واقعا ایشون منو از درد کلیه نجات داد.خداوند نگهدارشون باشه.

  2. دکتر سعادت فر منو نجات داد از این درد خدا خیرشون بده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *