جراحی TURP یکی از موثرترین روشهای درمان بزرگی پروستات است. شایعترین دلیل بزرگی پروستات، افزایش سن است. به طوری که تقریبا نزدیک به سه چهارم از جمعیت مردان بالای هفتاد سال، دچار این عارضه میشوند. با این حال، عوامل دیگری نیز در بروز این وضعیت دخیل هستند از جمله: ژنتیک، سبک زندگی و برخی بیماریهای زمینهای. بزرگ شدن پروستات در بیشتر موارد خطرناک نیست.
اما گاهی افزایش حجم این غده زمینه ساز اختلالات ادراری در مردان میشود. دلیل این امر موقعیت خاصی است که این غده در بدن دارد. در واقع پروستات مسیر خروج ادرار از مثانه را احاطه کرده است. در نتیجه بزرگ شدن پروستات باعث میشود تا بر دیواره این مجرا فشار وارد شود و ظرفیت آن محدود و حتی گاهی مسدود شود. از آنجا که این وضعیت زمینه ساز بسیاری از مشکلات ادراری جدی در مردان میشود، نیازمند توجه و درمان فوری است.
پروستات چیست؟
پروستات یک غده کوچک در سیستم تولیدمثل مردانه است که در زیر مثانه و دورانی از لولهای به نام پیشابراه قرار دارد. وظیفه اصلی پروستات تولید مایع پروستاتیک است که قسمتی از مایع منی را تشکیل میدهد و به حرکت و تغذیه اسپرم کمک میکند. این غده نقش مهمی در تولید مثل و همچنین در کنترل جریان ادرار دارد.
پروستات به مرور زمان ممکن است دچار مشکلاتی مانند بزرگ شدن (هایپرتروفی پروستات) یا عفونت شود و در مواردی نیز ممکن است به سرطان پروستات مبتلا شود. به همین دلیل، بررسی و مراقبت از پروستات برای مردان، به ویژه در سنین بالا، اهمیت دارد.
بزرگی پروستات چیست؟
بزرگی پروستات یا هیپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) وضعیتی است که در آن غده پروستات به طور غیرطبیعی بزرگ میشود. این حالت به طور عمده در مردان مسنتر مشاهده میشود و میتواند باعث مشکلاتی در جریان ادرار شود. این وضعیت به طور معمول خوشخیم است و به معنی وجود سرطان نیست، اما میتواند کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهد. درمانها میتوانند شامل تغییرات در سبک زندگی، داروها و در برخی موارد، جراحی باشند.
علائم شایع بزرگی پروستات
علائم شایع بزرگ شدن پروستات شامل:
- نیاز مکرر به ادرار کردن، به ویژه در شب
- دشواری در شروع ادرار
- جریان ضعیف ادرار یا احساس عدم تخلیه کامل مثانه
- احساس نیاز فوری به ادرار کردن
- مشکل در نگهداشتن ادرار
درمان بزرگی پروستات به روش جراحی TURP
درمان بزرگی پروستات، در درجه اول با دارو درمانی آغاز میشود. اما در صورتی که داروها در رفع این وضعیت مفید واقع نشوند، دکتر پروستات توصیه به انجام جراحی میکنند. اولین انتخاب بسیاری از متخصصان، جراحی TURP یا تراشیدن پروستات از راه مجرای ادراری است.
این نوع جراحی روشی کم تهاجمی دارد و آمار موفقیت بالایی را به خود اختصاص داده است. طی این جراحی، بافت غده پروستات تراشیده میشود تا عوارض ناشی از بزرگی آن رفع شود. در این روش نیاز به ایجاد برش نیست و دسترسی به غده پروستات از طریق پیشابراه صورت میگیرد.
از مزایای جراحی turp پروستات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوره نقاهت کوتاه
- اثربخشی بالا
- عوارض محدود
- قابل انجام برای اکثر افراد
جراحی TURP، در درمان بزرگی پروستات موثر است.
چه کسانی کاندید مناسبی برای جراحی TURP هستند؟
جراحی TURP اصولا برای افرادی توصیه میشود که بزرگی پروستات خوش خیم (BPH) دارند و در اثر آن دچار مشکلات ادراری شدهاند. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نیاز به ایجاد فشار برای خروج ادرار
- عدم توانایی در تخلیه کامل ادرار
- خونریزی و یا احساس سوزش و درد هنگام ادرار کردن
- ابتلا به عفونت ادراری به صورت مکرر
نحوه انجام جراحی TURP چگونه است؟
جراحی تراشیدن پروستات از طریق مجاری ادراری به طور کلی شامل سه مرحله زیر میشود.
1.پیش از عمل
پیش از هر چیز پزشک پروستات باید اطمینان حاصل کند که جراحی TURP برای بیمار مناسبترین روش است. در نتیجه به بررسی دقیق شرایط او میپردازد. برای این کار علاوه بر معاینه، از آزمایشها و عکسبرداریهای تخصصی نیز بهره میبرد.
در جراحی TURP نیاز به ایجاد برش در پوست بیمار نیست.
2.حین عمل
در اولین مرحله از انجام این جراحی، بیهوشی عمومی و یا بی حسی موضعی برای بیمار ایجاد میشود. پس از آن، پزشک ابزار خاصی به نام رزکتوسکوپ را وارد مجرای ادراری میکند. این دستگاه شامل تجهیزات تصویربرداری است که به پزشک این امکان را میدهد تا درون مجرا را با دقت مشاهده کند. علاوه بر آن دارای حلقه سیمی مخصوصی نیز هست که توسط جریان الکتریکی گرم میشود و به نحوی نقش تیغی بسیار ظریف را بازی میکند.
با استفاده از این حلقه فلزی، پزشک اقدام به تراشیدن بافت پروستات میکند و تا جایی این کار را ادامه میدهد که فشار موجود بر مجرای ادراری رفع شود. در حین انجام این عمل، ناحیه جراحی مرتب شستشو داده میشود تا ضایعات ایجاد شده از درون مجرا خارج شوند.
3.بعد از عمل
پس از تراشیدن پروستات، لوله باریک و منعطفی در مجرا قرار میگیرد که در دفع ادرار و ضایعات ناشی از جراحی TURP به بیمار کمک میکند. این سوند به صلاحدید پزشک یک تا چند روز پس از جراحی برداشته میشود. به منظور نظارت و کنترل شرایط بیمار، نیاز است که فرد حداقل به مدت یک شب بستری باشد. دوره نقاهت این جراحی اصولا سخت و طولانی نیست. در این مدت فرد باید از انجام فعالیت ورزشی و بدنی سنگین و همچنین رابطه جنسی خودداری کند. استفاده از دخانیات نیز در دوره نقاهت ممنوع است.
درمان بزرگی پروستات با جراحی در اصفهان و کرمانشاه
دکتر عبداله سعادت فر، متخصص اورولوژی و جراح کلیه و مجاری ادراری با تجربه گسترده در زمینه درمان بزرگی پروستات، هماکنون آماده است تا به بیماران در استانهای اصفهان و کرمانشاه خدمات تخصصی خود را ارائه دهد. این خدمات شامل جراحیهای پیشرفته برای درمان BPH است که میتواند به بهبود کیفیت زندگی و کاهش علائم مربوط به بزرگی پروستات کمک کند. دکتر سعادت فر مدتی است که به عنوان دکتر پروستات در اصفهان فعالیت میکند و یکی از پزشکان چیره دست این استان است.
اگر دچار بزرگی پروستات هستید و به دنبال درمانهای جراحی مؤثر در اصفهان یا کرمانشاه هستید، دکتر سعادتفر با تخصص و تجربه خود آماده است تا به شما کمک کند. برای دریافت مشاوره و برنامهریزی برای درمان، با دکتر سعادتفر از طریق همین وب سایت میتوانید اقدام به رزرو نوبت کنید.